2106095008 Πόντου & Ελευθέριου Βενιζέλου 8Α, Μελίσσια fytexperts@gmail.com

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ
 

Κάθε χρόνο το καλοκαίρι όλοι ετοιμάζουμε βαλίτσες για τις καλοκαιρινές διακοπές, και συγχρόνως σκεφτόμαστε ποιος θα ποτίζει τα φυτά σας;
Υπάρχει όμως η λύση που λέγεται ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ!

Όλοι το γνωρίζουμε και πρόκειται για ένα σύστημα με κομπιούτερ, σωλήνες, πλαστικά εξαρτήματα και σταλλάκες που περνούν ανάμεσα από τα φυτά ποτίζοντας τα όσο εμείς απολαμβάνουμε τις διακοπές μας.

 

Το αυτόματο πότισμα έχει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία αναφέρονται παρακάτω:

1. Το βασικότερο είναι ότι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο, ακόμα κι όταν ήμαστε σπίτι μας, κερδίζοντας έτσι περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τις υπόλοιπες εργασίες του σπιτιού
2. Δεν σπαταλάμε νερό, καθώς η ποσότητα που πέφτει είναι αυτή που χρειάζεται κάθε φυτό για ν’ αναπτυχθεί. Επίσης δεν πλημμυρίζει το χώμα γύρω-γύρω απ’ το φυτό, γιατί το νερό πέφτει κοντά στη ρίζα του με τους σταλάκτες.
3. Τα φυτά μας είναι ποτισμένα σωστά καθ όλην την διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας έτσι το στρές που παθαίνουν σε περιόδους ξηρασίας.
4. Προγραμματίζουμε το κομπιούτερ να ποτίζει όση ώρα και όποτε θέλουμε, συνήθως όταν δεν έχει ζέστη και αέρα. Η καλύτερη ώρα για να ποτίζουμε τα φυτά μας, είναι νωρίς το πρωί, έτσι ώστε όταν βγει ο ήλιος να έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να φωτοσυνθέσουν και να αναπτυχθούν σωστά και αργά το απόγεύμα εάν χρειάζεται πάλι.
5. Μπορούμε να ποτίσουμε συνχρώνος μικρά και μεγάλα φυτά, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς σταλλάκτες. Πριν σχεδιάσουμε ένα αυτόματο πότισμα λαμβάνουμε υπόψη αν οι ανάγκες των φυτών μας για νερό είναι ίδιες. Αν έχουμε έναν μικρό κήπο ή γλάστρες τότε οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με μία παροχή νερού και η συχνότητα και ο χρόνος ποτίσματος να είναι ίδιος για όλα τα φυτά.
6.Όταν όμως στον κήπο μας έχουμε φυτά που χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες νερού ή περισσότερες φορές πότισμα ανα ημέρα, τότε υπάρχει δυνατότητα να φτιάξουμε δύο ή περισσότερες στάσεις ποτίσματος που τις καλύπτουμε με ανεξάρτητες γραμμές.
7. Οι προγραμματιστές βρύσης λειτουργούν με αλκαλικές μπαταρίες, οι οποίες κρατάνε για πάνω από ένα χρόνο και ετσι δεν χρειάζεται παροχή ρέυματος για το αυτόματο πότισμα.
8. Στα καταστήματα διατίθονται και προγραμματιστές μπαταρίας με δύο εξόδους για να μπορούμε να ποτίζουμε διαφορετικά κομμάτια στο κήπο μας (λαχανόκηπος και καλλωπιστικά φυτά) με ένα μόνο προγραμματιστή (μείωση κόστους αυτόματου).
9. Εάν αυξήσουμε τις γλάστρες ή τα φυτά του κήπου, μπορούμε να τα ποτίσουμε και αυτά εύκολα και με μικρό κόστος, προσθέτωντας μόνο λαστιχό και σταλλάκτες.
10. Η εγκατάσταση του αυτόματου σε μπαλκόνια, βεράντες και μικρούς κήπους είναι σχετικά εύκολη, ακολουθώντας τις σωστες οδηγίες των ειδικών.

Πίσω